Traponderdelen

Traponderdelen

Hier vind je een samenvatting van alle onderdelen die deel uitmaken van een trap. Het kan nuttig zijn om deze benamingen te kennen en te begrijpen hoe een trap is samengesteld tijdens de communicatie over een nieuwe trap. Op die manier kunnen we je zo goed mogelijk van dienst zijn.

Stootborden

Stootborden zijn de verticale panelen die zich tussen de treden van een trap bevinden en de open ruimte onder elke trede afsluiten. Ze vormen de 'achterkant' van de traptreden en zorgen voor een uniform uiterlijk van de trap. Naast hun esthetische functie dragen stootborden bij aan de veiligheid van de trap doordat ze voorkomen dat voeten tussen de treden kunnen glijden. Onder een gesloten trap is het mogelijk om een trappenkast te plaatsen.

IMG_4989

Spillen

Spillen zijn de verticale steunpilaren in een trapontwerp die de treden ondersteunen en zorgen voor structurele stabiliteit. Ze bevinden zich doorgaans aan de open zijde van een trap, tegenover de wangen. Naast hun functionele rol, dragen spillen ook bij aan de esthetiek van de trap. Ze worden meestal vervaardigd uit hout, vaak in dezelfde houtsoort als de wangen van de trap.

IMG_5275

Boom

De zijkant van de trap waar de treden zich bevinden, wordt vaak aangeduid als de boom of wang van de trap. De boom is het verticale deel van de trap dat de treden ondersteunt en verbindt met de leuning aan de bovenkant. Het kan zich aan de muurzijde of aan de open zijde van de trap bevinden. De vorm en het ontwerp van de boom dragen bij aan zowel de algehele uitstraling als de stabiliteit van de trap.

IMG_6136

Trapleuning

Leuningen kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen, zoals hout, metaal, kunststof of glas, en kunnen worden aangepast aan de stijl en behoeften van de trap en de ruimte. Over het algemeen dragen trapleuningen bij aan de veiligheid en het comfort van het gebruik van trappen.

IMG_4658

Trapkast

Een trapkast biedt een handige oplossing om extra ruimte te benutten, bijvoorbeeld als schoenenkast, garderobe of voorraadkast. De kast kan de volledige ruimte onder de trap benutten of slechts een deel ervan, afhankelijk van het type trap dat u heeft.

IMG_6137

Balustrade

Dit is hekwerk wat zich op de verdieping of eventueel horizontale delen van de trap bevind.

IMG_4780